7.1.13

Παράνομη η εκλογή του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας

Σχετικά με την εκλογή του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ορεστιάδας στις 6 Ιανουαρίου 2012, ως νομικός, αναφέρω τα εξής:
Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 64 παρ. 2 του Ν. 3852/2010: «Μετά την εκλογή των υποψηφίων για τα αξιώματα του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου διενεργείται η εκλογή, από το σύνολο των συμβούλων, για την ανάδειξη του προέδρου, του αντιπροέδρου και του γραμματέα του οργάνου.
Για να εκλεγεί ο προταθείς πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου.
Εάν κατά την πρώτη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του προηγούμενου εδαφίου, διενεργείται δεύτερη ψηφοφορία. Εάν και κατά τη δεύτερη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών, τότε διενεργείται και τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία αρκεί η ύπαρξη πλειοψηφίας των παρόντων μελών του δημοτικού συμβουλίου».
Από την παραπάνω διάταξη προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι κατά την τρίτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του Προέδρου, για να επιτευχθεί η εκλογή, θα πρέπει να συγκεντρωθεί η απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών του δημοτικού συμβουλίου, στη συνεδρίαση επομένως της 6ης Ιανουαρίου ο υποψήφιος Πρόεδρος θα έπρεπε να λάβει 17 ψήφους, μιας και τα παρόντα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ήταν 33.
Καμία άλλη διάταξη, εκτός της παραπάνω, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί αναλογικά, καθώς η διάταξη αυτή καθορίζει ρητά και με σαφήνεια όλη τη διαδικασία για την ανάδειξη του Προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς να αφήνει κανένα κενό το οποίο να δημιουργεί την ανάγκη αναλογικής εφαρμογής άλλης διάταξης. Άλλωστε οποιαδήποτε άλλη παλαιότερη διάταξη καθόριζε διαφορετικές πλειοψηφίες από τις παραπάνω για την ανάδειξη του Προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου έχει καταργηθεί από την έναρξη ισχύος της παρούσης.
Επίσης, οι λευκές ψήφοι της συγκεκριμένης διαδικασίας θεωρούνται αρνητικές ψήφοι, μιας και ο υποψήφιος Πρόεδρος ήταν ένας και σίγουρα προσμετρούνται στους παρόντες.
Μετά τα παραπάνω λοιπόν, κατά την άποψή μου, η εκλογή του κ. Γουδετσίδη στη θέση του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ορεστιάδας, με 13 ψήφους από τους 33 παρόντες συμβούλους είναι παράνομη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια του blog μετριάζονται! Σας παρακαλώ ο διάλογος να είναι κόσμιος και να μην περιέχει υβριστικά σχόλια. Επίσης σχόλια τα οποία θα θίγουν πρόσωπα, θα διαγράφονται!