4.10.12

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Θράκη παραμένει κάθετα αρνητική στην επένδυση των χρυσωρυχείων

Η τοποθέτησή μου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  της 3ης Οκτωβρίου 2012 επί της γνωμοδότησης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου "Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις και Εγκαταστάσεις προς παραγωγή χρυσού στο Πέραμα Π.Ε. Έβρου" 
Για πολλοστή φορά το θέμα των Χρυσωρυχείων της Θράκης απασχολεί το Περιφερειακό Συμβούλιο. Για πολλοστή φορά καλείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση να προστατεύσει τους πολίτες της Θράκης από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που εποφθαλμιούν τη γη μας.
Μόνο που τώρα πια δεν απειλείται μόνο ο φυσικός και περιβαλλοντικός μας πλούτος και η βιώσιμη ανάπτυξη στο Νομό και την Περιφέρειά μας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η μεγαλύτερη απειλή είναι η διάσπαση της κοινωνικής μας συνοχής.
Η εταιρία ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε., κατέχοντας αυτό που λείπει από όλους εμάς, οικονομική δύναμη, εκμεταλλευόμενη την παρατεταμένη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα και καθοδηγούμενη προφανώς από πολύπειρους στον τομέα αυτό συμβούλους, εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας πρακτικές και μεθόδους αλλοίωσης των αρχών και των αξιών που έως πρόσφατα χαρακτήριζαν φορείς, συλλόγους και μεμονωμένα άτομα.
Χρησιμοποιώντας ως όπλο την οικονομική επιφάνεια που διαθέτει, διεισδύει σε πληγείσες από την οικονομική κρίση κοινωνικές ομάδες, εξαναγκάζοντας εκπροσώπους φορέων, συλλόγων, κοινωνικών οργανώσεων να προβαίνουν σε θετικές γι’ αυτήν και συχνά πολεμικά υποστηρικτικές δηλώσεις και ενέργειες.
Η εταιρία κινεί τα νήματα κι εμείς κινδυνεύουμε ν’ αρχίσουμε να βάλλουμε ο ένας εναντίον του άλλου, με αιτία της διαμάχης ποιά; Το οικονομικό συμφέρον της ELDORADO GOLD, μιας πολυεθνικής με έδρα το Βανκούβερ του Καναδά, μητρικής της ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.
Ας αναλογιστούν λοιπόν τα αθλητικά σωματεία αν η εξόρυξη χρυσού με χρήση κυανίου συμβαδίζει με τις αρχές του αθλητισμού, την αρμονική δηλαδή ανάπτυξη του σώματος, την υγεία και ευεξία, το σεβασμό του περιβάλλοντος, ας αναλογιστούν τα φιλοζωϊκά σωματεία αν τα χρυσωρυχεία μπορούν να είναι συμβατά με την αρχή της ελεύθερης ανάπτυξης των ζώων στη φύση, ας αναλογιστούν οι διευθυντές των σχολείων το παράδειγμα που δίνουν στους μαθητές δεχόμενοι δώρα από αμφισβητούμενες επενδύσεις, ας αναλογιστούν οι επαγγελματίες του τουρισμού αν είναι δυνατόν μια τέτοια επένδυση να έχει θετικές επιπτώσεις στο τουριστικό μας κεφάλαιο.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση τόσο του πρώτου όσο και του δευτέρου βαθμού για μία ακόμη φορά λέμε ΟΧΙ στην επένδυση αυτή, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το κοινό καλό κι αυτό οφείλουν να το σεβαστούν τόσο η κεντρική εξουσία, όσο και οι μεμονωμένες κοινωνικές ομάδες, επαναξιολογώντας τις προτεραιότητές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια του blog μετριάζονται! Σας παρακαλώ ο διάλογος να είναι κόσμιος και να μην περιέχει υβριστικά σχόλια. Επίσης σχόλια τα οποία θα θίγουν πρόσωπα, θα διαγράφονται!