Πραγματοποιήθηκαν στις 24 Ιουνίου 2012, στην Ορεστιάδα, τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως. Πρόκειται για μια ιστορική βιβλιοθήκη ενός ιστορικού συλλόγου, που ιδρύθηκε το έτος 1872 στην Αδριανούπολη και δραστηριοποιήθηκε έως και το έτος 1922.
Ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Αδριανουπόλεως ιδρύθηκε με σκοπό την προώθηση της ελληνικής παιδείας στη Θράκη, χρησιμοποίησε δε ως μέσο τη σημαντικότατη βιβλιοθήκη του, αλλά και την αποθήκη του, στην οποία συγκέντρωνε σχολικά εγχειρίδια και τα διένειμε στους άπορους μαθητές. Η συμβολή του υπήρξε μεγάλη έως το 1922, οπότε η Ανακωχή των Μουδανιών υποχρέωσε τους Έλληνες της Ανατολικής Θράκης να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Εσωτερικά του χώρου της βιβλιοθήκης |
Η Βιβλιοθήκη περιέχει βιβλία με ιστοριογεωγραφικά στοιχεία για τη Θράκη και την Αδριανούπολη, βιβλία με εικόνες της Αδριανούπολης από περιηγητές του 16ου έως και το 19ο αιώνα, βιβλία εκπαιδευτικά της εποχής, επιστημονικές πραγματείες, σχολικά εγχειρίδια, συλλογές λογίων. Περιλαμβάνει επίσης κάποια σπάνια βιβλία και συγκεκριμένα εκδόσεις από το τυπογραφείο του Άλδου Μανούτιου, παλαίτυπα, παλαιές εκδόσεις νεοελλήνων συγγραφέων, ιχνογραφήματα και αβιβλιογράφητα.
Το κτίριο της Βιβλιοθήκης του ΦΣΑ στην Τουρκία (1907) |
Έτσι η σημερινή Βιβλιοθήκη των Αδριανουπολιτών αποτελεί μια ευρύτερη ιστορική πηγή για την παιδεία στην Αδριανούπολη, αφού μπορεί να μας προσφέρει σημαντικά στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της κατά την περίοδο από το 1730 έως το 1922.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Βουλή των Ελλήνων το έτος 2004 συμπεριέλαβε τη βιβλιοθήκη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως στις Βιβλιοθήκες του Ελληνισμού και χρηματοδότησε τη συντήρηση, ηλεκτρονική καταλογογράφηση και τεκμηρίωση των πέντε χιλιάδων τόμων της, έργο που ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Εσωτερικά του χώρου της βιβλιοθήκης |
Χρέος μας λοιπόν είναι από δω και πέρα η προστασία της Βιβλιοθήκης μας, η συντήρησή της, η φροντίδα για την ασφάλειά της και η συνέχιση της ψηφιοποίησης της. Οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε, να την προβάλουμε και να την καταστήσουμε αναπόσπαστο τμήμα της πνευματικής ιστορίας της πόλης της Ορεστιάδας.
Χρέος μας όμως είναι επίσης πιστεύω να προχωρήσουμε και παραπέρα. Να δημιουργήσουμε στο κτίριο που στεγάζει πλέον τη Βιβλιοθήκη των Αδριανουπολιτών ιδιαίτερα τμήματα, που θα αφορούν την παιδεία και την πνευματική ιστορία των Γκαγκαβούζηδων, των Αρβανιτών, των Μάρηδων, των Βλάχων, των Σαρακατσάνων, των Πόντιων, των Παραπάγκων, καθώς και άλλων τυχόν ομάδων με ιδιαίτερα φυλετικά ή λαογραφικά χαρακτηριστικά που ζουν και δραστηριοποιούνται στην πόλη μας.
Διότι μπορεί η Ορεστιάδα να ιδρύθηκε από τους πρόσφυγες της Αδριανούπολης και του Κάραγατς, έγινε όμως αυτό που είναι σήμερα με τη συμβολή όλων μας και διότι, μετά από τόσα χρόνια συμβίωσης και συνύπαρξης σ’ αυτήν την πόλη, ο κάθε ένας από εμάς αποτελεί πλέον γέννημα και θρέμμα της συνάντησης διαφορετικών φυλετικών και λαογραφικών ομάδων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια του blog μετριάζονται! Σας παρακαλώ ο διάλογος να είναι κόσμιος και να μην περιέχει υβριστικά σχόλια. Επίσης σχόλια τα οποία θα θίγουν πρόσωπα, θα διαγράφονται!