3.3.12

Ορεστιάδα … φυγή προς τα εμπρός

Γιορτάζουμε σήμερα τους Πολιούχους της πόλης μας, της Ορεστιάδας και σε μια τέτοια γιορτή σας καλώ να αναλογιστούμε όλοι την πορεία της πόλης αυτής, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της. Από πού έρχεται η πόλη μας, προς τα πού πηγαίνει, ποιος είναι ο προορισμός της, ποιες είναι οι προοπτικές της;
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που μπορούν να της δώσουν επιτέλους την ώθηση προς τα εμπρός και ποια αυτά που την κρατάνε πίσω;
Ποια είναι τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά της δηλαδή, που τη διαφοροποιούν και την ξεχωρίζουν από άλλες πόλεις, αυτά στα οποία πρέπει να επενδύσει και αυτά που πρέπει να εκμεταλλευτεί;

Κατ’ αρχήν η Ορεστιάδα είναι η βορειότερη πόλη της χώρας, η «πρώτη» πόλη στα σύνορα της Ελλάδας με δύο γειτονικές χώρες, συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο έως σήμερα δεν κατάφερε να αξιοποιήσει, αντίθετα περιορίστηκε στη μίζερη και αναποτελεσματική θεώρηση του εαυτού της ως την «τελευταία» πόλη της Ελλάδας, υπομένοντας μοιρολατρικά την απομόνωση και την περιθωριοποίησή της.
Παράλληλα, δεν έχει εκμεταλλευτεί το γεγονός της ιστορικής σύνδεσής της, αλλά και  της γειτνίασής της με την πόλη της Αδριανούπολης, μιας πόλης των 200.000  κατοίκων, αλλά και της μικρής απόστασής της από την πόλη της Κωνσταντινούπολης, μιας απέραντης αγοράς 12.000.000 ανθρώπων.
Τι θα μπορούσε να γίνει και δεν έγινε; Ένας καλά οργανωμένος, επιθετικός σχεδιασμός του Δήμου Ορεστιάδας, σε στενή συνεργασία και ομοψυχία με όλους τους επαγγελματικούς και εμπορικούς φορείς της πόλης, με στόχο τη διείσδυση στις αγορές αυτές, με πολιτιστικές εκδηλώσεις, ανταλλαγές επισκέψεων, εμπορικές εκθέσεις, οργανωμένες προωθητικές ενέργειες, με ανυποχώρητη διεκδίκηση της αναβάθμισης του τελωνείου των Καστανεών και της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την περιοχή μας.

Δεύτερον η Ορεστιάδα είναι η νεότερη πόλη της χώρας. Το «νεαρό της ηλικίας της» όμως δεν τη βοήθησε έως σήμερα στην προσέλκυση επισκεπτών και στην ανάπτυξη πολιτιστικού τουρισμού, ο οποίος έχει ενισχύσει πολλές άλλες περιοχές της χώρας.
Η έλλειψη ιστορικών μνημείων και παραδοσιακών κτιρίων την κατατάσσουν χαμηλά στις προτιμήσεις των τουριστών. Κι αυτό όμως το χαρακτηριστικό της, θωρούμενο από τη θετική του πλευρά, μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για έναν διαφορετικό σχεδιασμό.
Έναν σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει μια σύγχρονη πόλη, πεντακάθαρη, με προσεγμένη εμφάνιση, με μοντέρνες γραμμές, με κτίρια σύγχρονης αισθητικής, με καταστήματα, καφέ και κέντρα εστίασης στο πνεύμα της εποχής, με σύγχρονες μουσικές, με έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα, με οργανωμένες αθλητικές εκδηλώσεις, έναν πόλο έλξης δηλαδή για νέους ανθρώπους, που αναζητούν ένα σύγχρονο τρόπο ζωής και διασκέδασης.

Τέλος, κυρίαρχο, συγκριτικό πλεονέκτημά μας αποτελούν η γεωργία και η κτηνοτροφία, ο θησαυρός της πόλης μας. Οι ενασχολήσεις αυτές μας έφεραν πλούτο τα παλαιότερα χρόνια και είναι αυτές που μπορούν να μας αναστήσουν και πάλι. Διαθέτουμε από τα ευφορότερα εδάφη στη χώρα, έχουμε κλιματολογικές συνθήκες ιδανικές για πολλές καλλιέργειες, έχουμε άφθονα νερά. Τι άλλο χρειαζόμαστε;
Σχεδιασμό και πάλι, σχεδιασμό σοβαρό και μακροπρόθεσμο.
  • Οργανωμένη υπηρεσία στο Δήμο μας, στελεχωμένη με ειδικούς επιστήμονες, γεωπόνους, οικονομολόγους, με αποκλειστική ενασχόληση τη γεωργική και κτηνοτροφική ανάπτυξη στην περιοχή.
  • Καταγραφή, παρακολούθηση και οργάνωση όλων των γεωργικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων του Δήμου μας.
  • Στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο για εξεύρεση νέων καλλιεργειών.
  • Οργάνωση των παραγωγών και κτηνοτρόφων σε ομάδες, με απώτερο στόχο τη μεταποίηση.
  • Εξεύρεση προγραμμάτων υποβοηθητικών των επιχειρήσεών τους, αναζήτηση αγορών αντί γι’ αυτούς.
Με λίγα λόγια μια «ομπρέλα» του Δήμου, που θα αξιοποιήσει την έως σήμερα εμπειρία και προσφορά των ιδιωτικών γραφείων και θα συνεργαστεί μαζί τους με γνώμονα ένα συνολικό και αποτελεσματικό σχεδιασμό. 

Όλα τα παραπάνω έχουν περάσει από το μυαλό πολλών ανθρώπων που αγάπησαν και αγαπούν την πόλη μας και σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται. Δυστυχώς όμως έως σήμερα οι όποιες προσπάθειες έγιναν δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και η Ορεστιάδα έχει μείνει πίσω.
Είναι όμως πιστεύω η ώρα, όλοι εμείς που αγαπάμε την πόλη μας και θέλουμε να ζήσουμε σ’ αυτό τον τόπο, να αφήσουμε πίσω διχόνοιες, συγκρούσεις, προκαταλήψεις και ανασφάλειες και να συνεργαστούμε, εντείνοντας τις προσπάθειές μας, προκειμένου να επιτύχουμε την πολυπόθητη φυγή της Ορεστιάδας προς τα εμπρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια του blog μετριάζονται! Σας παρακαλώ ο διάλογος να είναι κόσμιος και να μην περιέχει υβριστικά σχόλια. Επίσης σχόλια τα οποία θα θίγουν πρόσωπα, θα διαγράφονται!