26.5.11

Σημαντικά προβλήματα που εντοπίζονται στην περιοχή του Βορείου Έβρου

Μερικές σκέψεις μου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Βόρειος Έβρος και τα οποία αναδείχθηκαν στην πρόσφατη περιοδεία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρη Γιαννακίδη.
Κάθετος Άξονας Εγνατίας Οδού (Αρδάνιο – Ορμένιο): 1) είναι άμεση ανάγκη να ολοκληρωθεί το τμήμα Μάνδρα – Ψαθάδες, 2) ο κάθετος άξονας πρέπει να γίνει κλειστός αυτοκινητόδρομος ταχείας κυκλοφορίας, 3) πρέπει να κατασκευασθούν τρεις ανισόπεδοι κόμβοι στις τρεις εξόδους της πόλης της Ορεστιάδας και 4) πρέπει να κατασκευασθούν δύο ανισόπεδοι κόμβοι στις δύο εξόδους της πόλης του Σουφλίου. Είναι απαράδεκτο και τριτοκοσμικό οι πόλεις του Σουφλίου και της Ορεστιάδας να συνδέονται με τον κάθετο άξονα μέσω ισόπεδων κόμβων. Έως σήμερα έχουν προκληθεί πάμπολλα δυστυχήματα με θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς εξαιτίας των κόμβων αυτών.
Επαρχιακή οδοποιία - μεγάλο πρόβλημα υπάρχει αυτή τη στιγμή στο δρόμο Διδυμοτείχου – Μεταξάδων, Διδυμοτείχου – Θουρίου (παλαιά οδός) και Κομάρων – Δικαίων.
Αγροτικός Τομέας, στον οποίο απασχολείται ποσοστό 50% περίπου του πληθυσμού του βορείου τμήματος του Νομού: αυξάνεται συνεχώς ο μέσος όρος ηλικίας των γεωργών, οι αγροτικές ιδιοκτησίες είναι μικρές και πολυτεμαχισμένες, οι καλλιέργειες δεν αποδίδουν, με αποτέλεσμα να ερημώνουν τα χωριά της περιφέρειας. 1) Είναι άμεση ανάγκη να κάνουμε αναδασμούς (δεν έχουν γίνει αναδασμοί έως σήμερα στον Πεντάλοφο, στα Πετρωτά, σε ένα μεγάλο τμήμα της κτηματικής περιοχής Ορμενίου, σε ένα μεγάλο τμήμα της κτηματικής περιοχής Κομάρων, στο Θεραπειό, στη Μηλιά, στη Ζώνη, στη Μικρή Δοξιπάρα, στη Μεγάλη Δοξιπάρα, στα Αμπελάκια, στο Ποιμενικό, στη Σιταριά κ.α. Στο Διδυμότειχο έχει γίνει αναδασμός μόνο στην κοιλάδα του Ερυθροποτάμου και πουθενά αλλού). 2) Πρέπει να ωθήσουμε τους γεωργούς σε νέες αποδοτικές καλλιέργειες. 3) Να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε υγιείς συνεταιρισμούς που τα τελευταία χρόνια κάνουν θαύματα στην καλλιέργεια, τυποποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων. 4) Πρέπει επίσης να στηρίξουμε και να αναπτύξουμε την κτηνοτροφία στην περιοχή μας, διότι προσφέρει απασχόληση και πολύ καλό εισόδημα. Πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων των κτηνοτροφικών μονάδων και κυρίως των παλαιών ποιμνιοστασίων. Πρόβλημα του αγροτικού τομέα είναι και οι πλημμύρες, οι οποίες προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές κάθε χρόνο σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, σε εκατοντάδες ζώα και σε πάρα πολλά σπίτια. Πέρα όμως από τις υλικές ζημιές, οι πλημμύρες ειδικά έχουν σοβαρή επίπτωση στο ηθικό των κατοίκων της περιοχής, αφού επί χρόνια βλέπουν να συνεχίζεται η ίδια ιστορία και δεν πιστεύουν πλέον ότι μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
Είναι ανάγκη να σχεδιασθούν και να κατασκευασθούν φράγματα, κυρίως στον Ερυθροπόταμο. Ο Ερυθροπόταμος είναι ένας πολύ γρήγορος ποταμός, ο οποίος μάλιστα χύνεται στον Έβρο πριν από τον Άρδα. Υπάρχει έτοιμη μελέτη για το φράγμα του Ασπρονερίου, το οποίο μάλιστα είχε δημοπρατηθεί δύο φορές. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί τα Δικαστήρια καθόρισαν πολύ μεγάλες αποζημιώσεις για την απαλλοτρίωση των αγροτεμαχίων με αποτέλεσμα το 10% που προβλεπόταν για τις αποζημιώσεις να μην επαρκεί για τις αποζημιώσεις αυτές.
Η τότε Νομαρχία δεν μπόρεσε να βρει χρηματοδότηση από άλλη πηγή για να καλύψει το υπόλοιπο των αποζημιώσεων που δεν καλυπτόταν από το 10% και έτσι το έργο αυτό σταμάτησε. Το φράγμα αυτό θα έχει και αντιπλημμυρική σημασία, γιατί θα αποφορτίζει τον Ερυθροπόταμο, αλλά θα επιτελεί και αρδευτικό ρόλο για τις αγροτικές εκτάσεις της περιοχής.
Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ. ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΧΩΜΑΤΑ. ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Θα πρέπει να διεκδικήσουμε ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. για το Ν. Έβρου, όπως ισχύει και για άλλες κυρίως νησιωτικές περιοχές της χώρας. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ορεστιάδας προετοιμάζει ημερίδα για το θέμα αυτό. Όπλο μας μπορεί να αποτελέσει και το γεγονός ότι ο Έβρος διαχειρίζεται τη συντριπτική πλειοψηφία των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη.

Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί ή πρέπει να δρομολογηθούν σε σχέση με τεχνικές και κοινωνικές υποδομές στη περιοχή, διατιθέμενους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, ανθρωπογενές περιβάλλον και πολιτιστικούς πόρους, οικονομικές δραστηριότητες / επιχειρήσεις.

Χρειάζονται έργα που θα αναδεικνύουν τη γεωστρατηγική σημασία και θέση του Νομού, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Νομού, θα εξυπηρετούν τη χώρα αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και του Ευξείνου Πόντου. Κατά τη γνώμη μου:
Οδικός Άξονας Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης: ο άξονας αυτός σε συνδυασμό και με την ανάδειξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης θα συμβάλει ώστε να γίνει ο Έβρος ένα πρότυπο διαμετακομιστικό κέντρο της Βαλκανικής και του Εύξεινου Πόντου.
Αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης: πιστεύω πως πρέπει να διεκδικήσουμε την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου.
Να διεκδικήσουμε πρέπει επίσης τη μεταφορά του φυσικού αερίου και στο βόρειο τμήμα του Νομού Έβρου.
Ανάδειξη του ποταμού Άρδα και των παράρδιων περιοχών. Ο Άρδας είναι ένας από τους παραπόταμους του Έβρου, το παραποτάμιο δάσος του είναι απείρου κάλλους, όπως και οι δεκάδες νησίδες που έχουν σχηματισθεί σε κάποια σημεία του ποταμού. Έχει σημαντική χλωρίδα και πανίδα, χωρίς όμως έως σήμερα να έχει γίνει κάποια ιδιαίτερη έρευνα πάνω στο θέμα αυτό. Να αντιμετωπισθεί ο ποταμός Άρδας και οι παράρδιες περιοχές ως μία ενιαία ενότητα φυσικών και πολιτιστικών πόρων, να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης όλης της παρόχθιας ζώνης και να καταρτίσουμε πρόταση για ένταξή της σε συγκεκριμένο καθεστώς προστασίας σύμφωνα με την ελληνική ή ευρωπαϊκή νομοθεσία, να κάνουμε ήπιες μορφές υποδομών που θα σέβονται το περιβάλλον, να προσελκύσουμε επισκέπτες – τουρίστες σε οργανωμένη βάση, να εντάξουμε την περιοχή στο τουριστικό δίκτυο Δέλτα Έβρου – Δάσος Δαδιάς κ.α.

Η Ορεστιάδα πρέπει να αναδειχθεί σε κέντρο αγροτικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων, η ανάπτυξη δε αυτή πρέπει να συνοδευθεί και από μορφωτική και πολιτιστική ανάπτυξη. Σ’ αυτά μπορούν να συμβάλλουν:
Η αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών Σχολών που ήδη υπάρχουν και η διεκδίκηση νέων.
Η αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου Δοξιπάρας – Ζώνης με τη δημιουργία μουσείου και η διασύνδεσή του με τον αρχαιολογικό χώρο της γειτονικής πόλης Ιβαϊλοβγκραντ της Βουλγαρίας.
Η αποκατάσταση του κτιρίου του παλαιού Ειρηνοδικείου της πόλης της Ορεστιάδας, το οποίο έχει παραχωρηθεί κατά χρήση από το ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων) στο Δήμο Ορεστιάδας και στο σύλλογο απογόνων Αδριανουπολιτών – Καραγατσιανών για τη στέγαση της σημαντικής βιβλιοθήκης του ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, η οποία έχει περιληφθεί σε έκδοση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων στις ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.
Σημειωτέον ότι η πόλη της Ορεστιάδας ιδρύθηκε το έτος 1923 από τους πρόσφυγες της Αδριανούπολης και του Κάραγατς και σύμφωνα και με το ψήφισμα του 7ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών (Διδυμότειχο 11-6-2006) «Η Νέα Ορεστιάδα είναι η συνέχεια της Αδριανούπολης, η επί του ελληνικού (μετά το 1923) εδάφους απόγονος πόλη της Αδριανούπολης και δικαιωματική κληρονόμος του πολιτισμού και της ιστορίας της». Η Νομαρχία Έβρου είχε λάβει απόφαση να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του κτιρίου αυτού και υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη γι’ αυτό από αρχιτέκτονα – υπάλληλο της περιφερειακής ενότητας Έβρου (τον κ. Θεόδωρο Πριγγόπουλο).

Στο Διδυμότειχο οφείλουμε να αναδείξουμε τον πολιτισμό του, καθώς δεν υπάρχουν πολλές ελληνικές πόλεις που να είναι σε θέση να επιδείξουν τέτοια μνημεία από τόσους πολλούς και διαφορετικούς πολιτισμούς. Το Διδυμότειχο έπαιξε σημαντικό διοικητικό αλλά και οικονομικό ρόλο στη διαδρομή του και μάλιστα έχει διατελέσει για μικρό χρονικό διάστημα πρωτεύουσα του Βυζαντίου.
Όλος αυτός ο πλούτος πρέπει να αποκαλυφθεί, να αναδειχθεί και να καταστεί προσπελάσιμος σε επισκέπτες και τουρίστες. Να αναδειχθεί ολόκληρο το ιστορικό τρίγωνο, από τον Ιερό Βράχο της Αγίας Πέτρας, έως τον Καλέ και μέχρι το τέμενος Βαγιαζήτ, να αναδειχθεί η προϊστορική πόλη, να συνεχισθεί η ανασκαφή της Πλωτινούπολης και να ανοίξει το τέμενος Βαγιαζήτ, καθώς αποτελεί το αρχαιότερο, μεγαλύτερο σε μέγεθος και λαμπρότερο ιερό οθωμανικό μνημείο της Ευρώπης.
Στα παραπάνω μπορούν να συμβάλουν η ίδρυση και λειτουργία Εφορίας Αρχαιοτήτων καθώς και η ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής Ιστορίας και Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια του blog μετριάζονται! Σας παρακαλώ ο διάλογος να είναι κόσμιος και να μην περιέχει υβριστικά σχόλια. Επίσης σχόλια τα οποία θα θίγουν πρόσωπα, θα διαγράφονται!