16.12.13

Ο ρόλος των Δήμων στη σημερινή πολιτική και οικονομική συγκυρίαΠαρακολουθώντας τις εξελίξεις στις υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και αναμένοντας την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη φορολογία ακινήτων, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις ακόμα και για συντηρητική κατάσχεση για οφειλές προς το δημόσιο πριν καν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες, δε μπορεί να μη νιώθει κανείς φόβο και ανησυχία για όσα πρόκειται να επακολουθήσουν.

Η νέα φορολογία των ακινήτων, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, αλλά και οι απολύσεις που αναμένονται θα οδηγήσουν σε κατάρρευση τα ήδη εξουθενωμένα από την ανεργία, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, την υψηλή φορολογία και την υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ελληνικά νοικοκυριά.
Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων, καθώς και οι διακοπές της ηλεκτροδότησης σπιτιών θα γίνουν καθημερινό φαινόμενο, όπως άλλωστε έχει συμβεί προηγουμένως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στην Ισπανία, στην οποία αυτή τη στιγμή έχει υπολογιστεί ότι κάθε είκοσι λεπτά ένας ιδιοκτήτης χάνει το σπίτι του.
Πώς θ’ αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή, έχουμε σκεφτεί; Ποιος θα υπερασπιστεί, ποιος θα βοηθήσει, ποιος θα παρέχει τρόφιμα, στέγη, θέρμανση στους ανθρώπους αυτούς που θα μείνουν στο δρόμο; Ποιος θα γίνει ασπίδα προστασίας των κατοίκων αυτής της χώρας απέναντι στην ανάλγητη κυβέρνηση;
Οι Δήμοι πρέπει να παίξουν το ρόλο αυτό. Οι Δήμοι, που έως σήμερα στέκονται απαθείς μπροστά σε όσα αντιμετωπίζουν οι δημότες τους, μπορούν και πρέπει να κινητοποιηθούν για ν’ αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα.
Οι Δήμοι πρέπει καταρχήν να ενεργοποιήσουν τις κοινωνικές τους δομές, να οργανώσουν χώρους φιλοξενίας αστέγων, συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, να παρέχουν στους δημότες τους νομική συμβουλευτική για τα προβλήματά τους με το Κράτος, τη ΔΕΗ και τις Τράπεζες, να συντονίσουν όλες τις δομές εθελοντισμού και αλληλεγγύης που υπάρχουν στους κόλπους τους και να δημιουργήσουν νέες. Να συσπειρώσουν όλους τους φορείς της περιοχής τους προς αυτή την κατεύθυνση. Να είναι σταθερά εκεί που κρίνεται η ζωή των δημοτών τους.
Οι Δήμοι πρέπει ν’ αντισταθούν στις απολύσεις που προγραμματίζονται από την κυβέρνηση και αφορούν δημοτικούς υπαλλήλους, πρέπει ν’ αντιταχθούν στην κατάργηση δημοτικών επιχειρήσεων, οφείλουν ν’ αντιδράσουν στη δραστική μείωση της χρηματοδότησής τους από την κεντρική εξουσία και να διεκδικήσουν τη χρηματοδότηση που δικαιούνται για να έχουν οικονομική ανεξαρτησία.
Οι Δήμοι πρέπει ν’ αποτρέψουν τους πλειστηριασμούς ακινήτων με όσα μέσα διαθέτουν, νομικά, οικονομικά, πολιτικά. Ν’ ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση με τις περιφερειακές τους ενώσεις και την κεντρική τους ένωση για να οπισθοχωρήσει, να επιστρατεύσουν τις νομικές τους υπηρεσίες προς όφελος των βλαπτόμενων δημοτών τους, να οργανώσουν μέτωπο κατά των πλειστηριασμών.

Οι Δήμοι δεν μπορούν πλέον να είναι απαθείς μπροστά στη διάλυση της ελληνικής κοινωνίας, πρέπει να σταματήσουν να εφαρμόζουν χωρίς ουσιαστική αντίσταση όλα όσα επιβάλλουν τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις στην αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία, να πάψουν να είναι φερέφωνα και ουραγοί της κυβερνητικής μειοψηφίας, οφείλουν ν’ αναλάβουν το συνταγματικό τους ρόλο, το ρόλο του εκφραστή της λαϊκής κυριαρχίας και να πάρουν τη συνταγματική τους θέση, αυτή δηλαδή στο πλευρό των δημοτών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια του blog μετριάζονται! Σας παρακαλώ ο διάλογος να είναι κόσμιος και να μην περιέχει υβριστικά σχόλια. Επίσης σχόλια τα οποία θα θίγουν πρόσωπα, θα διαγράφονται!