4.12.13

Η θρακιώτικη βαρβάρα της αλληλεγγύης



Το έθιμο της βαρβάρας στη Θράκη, το γλυκό, θρεπτικό και δυναμωτικό κολυβόζουμο, το οποίο παρασκευαζόταν την παραμονή της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας και μοιραζόταν ανήμερα της γιορτής της, πρωί πρωί της 4ης Δεκεμβρίου κάθε έτους δηλαδή,  εμπεριέχει ιδιαίτερο συμβολισμό κοινωνικής αλληλεγγύης.

Το γεγονός ότι σύμφωνα με το έθιμο τα παιδιά έβγαιναν κάθε τέτοιο πρωινό από τα σπίτια τους κρατώντας στα χέρια τους από το χερουλάκι τσίγκινα δοχεία με τη βαρβάρα του σπιτιού τους και τη μοίραζαν στα σπίτια της γειτονιάς, δεν μπορεί παρά να φέρει στο νου μας τη μεγάλη αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς στο συνάνθρωπο.
Όταν ήμουν παιδί είχε περάσει από το μυαλό μου ότι αν κάθε μέρα ήταν της Αγίας Βαρβάρας, τότε κανείς άνθρωπος δε θα πεινούσε στη γειτονιά μου.
Σήμερα, στη δυσμενή οικονομική κατάσταση που ζούμε, σκέφτομαι ότι αν κάθε μέρα προσφέραμε ένα πιάτο φαγητό σ’ έναν συνάνθρωπό μας, ίσως τότε να ήταν λιγότεροι οι άνθρωποι που πεινάνε.

Μπορούμε λοιπόν σήμερα να επικεντρωθούμε και σ’ αυτή την πλευρά του εθίμου της θρακιώτικης βαρβάρας και να βρούμε ο καθένας το δικό του τρόπο να βοηθήσουμε αυτούς που μας έχουν ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια του blog μετριάζονται! Σας παρακαλώ ο διάλογος να είναι κόσμιος και να μην περιέχει υβριστικά σχόλια. Επίσης σχόλια τα οποία θα θίγουν πρόσωπα, θα διαγράφονται!