29.7.13

Συνάντηση νέων στον Άρδα – μια πρόταση για το μέλλον


Στον απόηχο της 19ης συνάντησης νέων, που πραγματοποιήθηκε στον Άρδα από τις 24 έως και τις 28 Ιουλίου, φέτος για πρώτη φορά υπό την επιτυχημένη καλλιτεχνική και οργανωτική επιμέλεια του θεατρικού εργαστηρίου Νέας Ορεστιάδας – Διόνυσος, κάθε ένας από εμάς που διαχειριζόμαστε τα τοπικά ζητήματα, αλλά και κάθε ένας από όσους απλά παρακολουθούν και νοιάζονται για τις κοινές τοπικές υποθέσεις, έχει προφανώς κάτι να προτείνει για το μέλλον της ετήσιας συνάντησης νέων στον Άρδα.


Η φετινή διοργάνωση, κατά γενική ομολογία, πήγε καλά, πολύ καλύτερα από τις προηγούμενες χρονιές. Λείπει όμως κάτι από τον Άρδα εδώ και χρόνια. Λείπει το ιδιαίτερο στοιχείο, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, το ιδιαίτερο χρώμα που θα διαφοροποιήσει τις εκδηλώσεις αυτές από άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα μας και θα τους προσδώσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.

Αυτό λοιπόν που μπορεί να αποτελέσει τη διαφορετικότητα του Άρδα είναι η διασυνοριακότητά του, το γεγονός δηλαδή ότι οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται σε μια περιοχή που βρίσκεται στο σημείο συνάντησης τριών κρατών, Ελλάδας, Τουρκίας, Βουλγαρίας.

Κάποιες προηγούμενες χρονιές, αλλά και φέτος ιδιαίτερα, έγιναν αξιόλογες προσπάθειες ένταξης στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων μουσικών και χορευτικών στοιχείων τόσο από τη χώρα της Τουρκίας, όσο και από τη Βουλγαρία. Οι προσπάθειες αυτές μπορούν και πρέπει να ενταθούν όσο γίνεται περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Πιστεύω ότι με έναν συνολικό προγραμματισμό και με μια συστηματική διαχείριση των εκδηλώσεων προς την κατεύθυνση αυτή, με την άμεση συνεργασία με συλλόγους και οργανώσεις νέων από τις γειτονικές χώρες, με τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με νέους και άλλων βαλκανικών χωρών, θα μπορέσουμε να καταστήσουμε κάποια στιγμή τον Άρδα τόπο συνάντησης και ανταλλαγής στοιχείων πολιτισμού, μουσικής, χορού, θεάτρου, ζωγραφικής, αθλητισμού, των νέων όλων των βαλκανικών χωρών.

Θα μπορούμε έτσι πραγματικά τα καλοκαίρια στον Άρδα να νιώθουμε την ανάσα των Βαλκανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια του blog μετριάζονται! Σας παρακαλώ ο διάλογος να είναι κόσμιος και να μην περιέχει υβριστικά σχόλια. Επίσης σχόλια τα οποία θα θίγουν πρόσωπα, θα διαγράφονται!